Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Διωξεις για τα διοδια στη Λαρισα- Πρωτοβουλια αλληλεγγυης

Στην εκδήλωση-συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα στις 5 του Δεκέμβρη στην αίθουσα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, μεταξύ άλλων από τους ομιλητές τονίστηκαν και τα παρακάτω.

Όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα…..
Με αυτό τον τρόπο νομίζουν πως θα ξεμπερδέψουν με τις αντιστάσεις του αγωνιζόμενου λαού.
Μετά από την πρόσφατη δικαστική δίωξη των τριών αγωνιστών της Θεσ/κης γιατί τόλμησαν να αντιδράσουν στον Γερμανό επίτροπο, τις προηγούμενες των κατοίκων της Χαλκιδικής που μάχονται ενάντια στους σύγχρονους κονκισταδόρες - χρυσοθήρες, την δίωξη του δημοσιογράφου Βαξεβάνη που δημοσιοποίησε την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, του bloger στην Κέρκυρα γιατί δημοσίευσε φωτογραφίες κοινής δράσης αστυνομικών και φασιστών, ήρθε η σειρά του κινήματος αντίστασης ενάντια στα διόδια.
Σε λίγες μέρες (τον Γενάρη) πρόκειται να δικαστούν στο μονομελές πλημμελειοδικείο Λάρισας 20 πολίτες της Λάρισας και του Βόλου μέλη των πρωτοβουλιών ενάντια στα διόδια και έπεται ίσως συνέχεια και για άλλους, από την «βιομηχανία» διώξεων που έχουν εξαπολύσει εισαγγελείς πρωτοδικών της Λάρισας.
Αιτία η συμμετοχή τους στις...  πανελλαδικές κινητοποιήσεις ανοίγματος των δρόμων, από τις μπάρες που έχουν στήσει οι εταιρείες με τις αντισυνταγματικές παραχωρήσεις που υπέγραψαν οι μνημονιακοί υπουργοί εμπορευματοποιώντας το -σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος- δικαίωμα, της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών εντός της χώρας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι «…διέγειραν από κοινού δημοσίως σε διάπραξη πλημμελήματος….και παρότρυναν τους διερχόμενους οδηγούς..….να εξαναγκάσουν με την βία ή με απειλές τους εισπράκτορες διοδίων της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου να επιτρέψουν την διέλευση αυτών σηκώνοντας τις μπάρες».
Το στοιχείο που διαφοροποιεί τις συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος των συναγωνιστών είναι ότι κατηγορούνται όχι για κάποια ενέργεια που έκαναν οι ίδιοι, αλλά ως ηθικοί αυτουργοί παρανόμων ενεργειών που έκαναν ή παροτρύνθηκαν να κάνουν άλλοι.

Η επιλεκτικά τυφλή, μονόφθαλμη ή άλλοτε ανοιχτομάτα Δικαιοσύνη –όχι μόνο δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και των προσδοκιών του λαού, αλλά αποτελεί το μακρύ «δήθεν» ανεξάρτητο χέρι εφαρμογής των πιο αντιλαϊκών πολιτικών. Ειδικότερα στη Λάρισα υπάρχει πολύ κακή παράδοση (υπενθυμίζουμε τις διώξεις με τον τρομονόμο ανήλικων μαθητών για συμμετοχή στις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου).
Σήμερα σε διατεταγμένη υπηρεσία και ευθυγραμμιζόμενη ανοικτά με τα συμφέροντα των πολυεθνικών κοινοπραξιών εκμεταλλευτών των αυτοκινητοδρόμων, ανασύρει από τα συρτάρια της μετεμφυλιακής περιόδου το άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα το οποίο αναφέρει:
«..όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών». Ήδη από το Δεκέμβρη του 2008, νομικοί -σύμβουλοι του νυν πρωθυπουργού- ζητούσαν δημόσια την ενεργοποίηση αυτού του άρθρου.
Οι νόμοι αυτοί φτιάχτηκαν κατά παραγγελία για να χτυπήσουν το δημοκρατικό προοδευτικό κίνημα και όχι φυσικά τις φασιστικές συμμορίες που προπαγανδίζουν ανενόχλητα τη μισαλλοδοξία και κάθε λογής εγκλήματα.

Είναι σαφές ότι οι διώξεις αυτές δεν ποινικοποιούν μόνο το μαζικό πολιτικό κίνημα ενάντια στα διόδια αλλά αποτελούν ταυτόχρονα ευθεία βολή στην καρδιά όλων των κινημάτων αντίστασης του λαού μας στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών και της μαζικής και έμπρακτης ανυπακοής ενάντια στα διόδια, στα χαράτσια της ΔΕΗ, στις αυξήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς,, στο νερό, στα κινήματα ανυπακοής.


Δεν μας φοβίζουν ….
Αυτή η απόπειρα τρομοκράτησης της αντίστασης του λαού μας αποδεικνύει τον δικό τους φόβο, απέναντι σε ένα κίνημα που ολοένα και πιο μαζικό τρόπο υιοθετεί την κοινωνική ανυπακοή και αντίσταση στην πράξη απέναντι στα χαράτσια και στην γενικότερη επιδρομή στα δικαιώματα μας, που επιβάλουν οι μνημονιακές επιλογές της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού κατ’ επιταγή του κεφαλαίου.
Η κατηγορία περί αυτουργίας, προωθεί με εμφαντικό τρόπο την ποινικοποίηση των ιδεών και αποτελεί κατάφορη παραβίαση των δημοκρατικών και συνταγματικών ελευθεριών και ποινικοποίηση του φρονήματος. Επιδιώκουν με μια καταδίκη σήμερα απέναντι σε μεμονωμένους αγωνιστές να ανοίξουν το δρόμο ώστε αύριο να διώκουν όποια συλλογικότητα, σωματείο, φορέα, οργάνωση, θεωρείται πως με τα καλέσματα του παροτρύνει άλλους να τελέσουν «πλημμελήματα ή κακουργήματα». Και αυτό αποτελεί μια καθαρή συνταγματική εκτροπή

Μας εξοργίζουν ……
Το κτύπημα των λαϊκών ελευθεριών σε τέτοιο βαθμό που αμφισβητούνται ακόμα και αυτές οι συνταγματικές ελευθερίες, σε συνδυασμό με την ένταση της αστυνομικής βίας και την αύξηση των εγκληματικών δράσεων της φασιστικής συμμορίας της ΧΑ που χαίρουν της κρατικής ασυλίας, (γι’ αυτούς οι εισαγγελείς είναι φειδωλοί στην άσκηση διώξεων για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες), εκτρέπουν την δημόσια ζωή όλο και πιο κοντά στα όρια γκρίζων ζωνών φασιστικοποίησης και κάνουν το σύνθημα «Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ’73» ολοένα και πιο επίκαιρο.
Επειδή η τρέχουσα δίωξη και άλλες που ενδεχομένως ακολουθήσουν με την πατέντα του υφιστάμενου κατηγορητηρίου, έχουν προσχηματικό και φρονηματικό χαρακτήρα, με μόνο στόχο τον εκφοβισμό των διωκομένων καθώς και όλων όσων πρωτοστατούν στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας συνολικά, πρέπει να τους σταματήσουμε με το δικό μας όπλο που είναι η αλληλεγγύη.

Οι αγώνες μας είναι δίκαιοι και αναγκαίοι …
Η υγεία και η παιδεία είναι δικαίωμα του λαού και όχι προνόμιο των λίγων, το νερό, η γη και ο αέρας κοινά αγαθά και όχι υλικά προς πώληση, ενώ το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση και επικοινωνία, στην οργάνωση και στην αντίσταση, στη διαμαρτυρία και στη διαδήλωση πολιτικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και δεν αμφισβητούνται ευθέως από κανένα.
Συνακόλουθα και ο αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών, ο αγώνας υπεράσπισης των πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων είναι ΔΙΚΑΙΟΣ.

Όπως στο δρόμο καταγγείλαμε την αντισυνταγματικότητα της παραχώρησης της εκμετάλλευσης των δρόμων σε εταιρείες, έτσι και τώρα στο δρόμο θα αντιμετωπίσουμε την αντισυνταγματική ποινικοποίηση του φρονήματος…..
• Εκτιμώντας πως η υλοποίηση των βάρβαρων αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών προϋποθέτει ένα λαό χωρίς δικαιώματα κι ελευθερίες και επομένως απαιτεί την παραπέρα ενίσχυση των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών τρομοκράτησης και καταστολής,
• Καταλαβαίνοντας πως δεν διώκονται κάποιοι μεμονωμένοι συναγωνιστές αλλά οι κοινωνικές αντιστάσεις του λαού μας στην πράξη

Συγκροτήσαμε: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ & ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Μέλη της πρωτοβουλίας μπορούν να είναι πολίτες & προσωπικότητες , σωματεία , πολιτικά και κοινωνικά κινήματα , συλλογικότητες , πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς , οργανώσεις και κόμματα.

Και θα απλώσουμε το κίνημα αλληλεγγύης σ’ ολόκληρη την κοινωνία και σε όλη την Ελλάδα.
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ – ΝΑ ΑΘΩΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ
«...στηρίζονται στην ωμή βία για να επικρατήσουν.
Αλλά οι κοινωνικές διεργασίες δεν φυλακίζονται ούτε με τη βία
ούτε πολύ περισσότερο με εγκλήματα.
Η ιστορία μας ανήκει....
Αργά ή γρήγορα οι μεγάλες λεωφόροι θα ανοίξουν ξανά
για να περάσουν οι ελεύθεροι άνθρωποι
που θα φτιάξουν μια καλύτερη κοινωνία…»
(απόσπασμα από το τελευταίο ραδιοφωνικό διάγγελμα του Αλλιέντε)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου