Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Και δαρμένοι και καταδικασμένοι από το κράτος βίας που συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΜΑΤ σε επιχείρηση καταστολής Σε 12 έως 34 μήνες με αναστολή καταδικάστηκαν οι τρεις από τους εφτά διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί εν μέσω πρωτοφανούς βιαιότητας και αυθαιρεσίας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 15ης Ιουλίου, ενώ ...οι άλλοι τέσσερις αθωώθηκαν.
 
Αθωώθηκαν οι τέσσερις από τους επτά διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 15 Ιουλίου στο Σύνταγμα. 
Το Β’ αυτόφωρο τριμελές πλημμελημάτων απάλλαξε μεν την πλειονότητα των κατηγορουμένων από όλες τις κατηγορίες, αλλά όχι και τους υπόλοιπους τρεις που καταδικάστηκαν τελικά σε ποινές από 12 έως και 34 μήνες με αναστολή.
 

Από τις απολογίες των κατηγορουμένων για άλλη μια φορά αναδείχθηκαν οι καταγγελίες για κρούσματα ακραίας αστυνομικής βίας σε βάρος τους αφού είχαν ήδη συλληφθεί.
Οι 6 από τους 7 κατηγορουμένους συνελήφθησαν επί της οδού Πανεπιστημίου στο ύψος του Συντάγματος, όπου και βρίσκονταν με ειρηνικό τρόπο πίσω από τα ΜΑΤ, τα οποία εκείνη την ώρα συγκρούονταν με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου μπροστά από το ξενοδοχείο «Μ. Βρεταννία». 


Στη συνέχεια τα ΜΑΤ άλλαξαν μέτωπο προς την κατεύθυνση των Προπυλαίων όπου βρισκόταν το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, απωθώντας τους βίαια με τη συνδρομή της ομάδας ΔΕΛΤΑ και προβαίνοντας σε συλλήψεις.
«Είχαμε φάει ξύλο και πέφτω σε μια τριανδρία της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Ο ένας μου ρίχνει μια μπουνιά στο στόμα και με γονατίσανε κάτω και μου περάσαν χειροπέδες», κατέθεσε ο Μάνθος Ταβουλάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου -Χάρτου Αττικής, εξηγώντας ότι «η μόνη άμυνα που θα μπορούσε να υπάρξει από τους διαδηλωτές ήταν η γρήγορη φυγή». Πρόσθεσε ότι ο σκοπός τους ήταν να παραμείνουν έξω από τη Βουλή ειρηνικά μέχρι αργά το βράδυ που θα ψηφίζονταν τα προαπαιτούμενα μέτρα και κατήγγειλε ότι μετά τη σύλληψή του οι αστυνομικοί τού απευθύνονταν λέγοντας: «ΣΥΡΙΖΑ ψήφισες, ρε μουνί;».
«Με είχε πιάσει ένας άνδρας της ομάδας ΔΕΛΤΑ από τα μαλλιά. Μας είχαν βάλει στη σειρά με άλλους συλληφθέντες και στη συνέχεια μου είπε να βάλω το χέρι μου στον ώμο του μπροστινού μου και τότε με χτύπησε άλλος με κλομπ στο χέρι». Αυτά κατέθεσε ο βοηθός οπερατέρ Θωμάς Τσιφτέλης, ο οποίος έχει από τότε το χέρι του στον γύψο και σύμφωνα με τη δικηγόρο του χρήζει νευροχειρουργικής επέμβασης.


Οι δύο τελευταίοι ήταν από τους τέσσερις που κατηγορήθηκαν για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης με πέτρες και αντικείμενα σε βάρος των αστυνομικών, για επίθεση εναντίον τους με μπουνιές και κλοτσιές και για φθορά ξένης ιδιοκτησίας (του εξοπλισμού τους). Κατηγορίες για τις οποίες αθωώθηκαν, αφού το δικαστήριο δέχτηκε αφενός ότι δεν εκτοξεύτηκαν αντικείμενα από τους διαδηλωτές, όπως ομόφωνα τόνισαν όλοι οι μάρτυρες υπεράσπισης, καθώς και ότι δεν θα μπορούσαν να επιτεθούν άνθρωποι με γυμνά χέρια εναντίον πάνοπλων αστυνομικών.
 

Ο Μ.Γ. διηγήθηκε ότι οι άνδρες των ΜΑΤ τον έριξαν κάτω και άρχισαν να τον χτυπούν με μπουνιές και κλοτσιές ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να προστατευτεί σε εμβρυακή στάση. Κατήγγειλε επίσης ότι με εμφυλιοπολεμική διάθεση του είπαν: «Τι σας κάναμε στον Γράμμο και στο Βίτσι, κομμουνισταρά!». Ο Μ.Γ. αθωώθηκε για τις κατηγορίες της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της αντίστασης, αλλά καταδικάστηκε σε ποινή 13 μηνών με αναστολή για εξύβριση και για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης με κοντάρι. Ο συνήγορός του είχε επισημάνει ότι ούτε τραυματίστηκε κανένας αστυνομικός ούτε προκλήθηκαν φθορές σε εξοπλισμό.

«Σαν τερματοφύλακας»

Ο Ι.Κ. περιέγραψε πώς ο ίδιος ήταν «η εύκολη σύλληψη» για τους άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ότι είδε «αστυνομικό, σαν τερματοφύλακα, να προσπαθεί να πιάσει κάποιον όσο έτρεχε ο κόσμος». Ο Ι.Κ. κατηγορήθηκε -ανάμεσα σε άλλες κατηγορίες για τις οποίες απαλλάχτηκε- για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης από ρίψη καρέκλας σε μηχανή της ΔΕΛΤΑ, για την οποία καταδικάστηκε σε 12 μήνες με αναστολή. Η δικηγόρος του είχε τονίσει ότι οι μάρτυρες δεν είδαν πεσμένη καρέκλα ή πεσμένη μοτοσικλέτα.

Τέλος, ο έβδομος κατηγορούμενος, μετανάστης από την Αλβανία με άδεια διαμονής 21 χρόνια στην Ελλάδα, συνελήφθη σε άλλο σημείο και συγκεκριμένα στη Συγγρού και καταδικάστηκε σε 34 μήνες με αναστολή για εμπρησμό και φθορά κάδων, αν και δεν βρέθηκε στην τσάντα του αναπτήρας ή εύφλεκτο υλικό, καθώς και για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης γιατί το δικαστήριο δεν δέχτηκε ότι ήταν σε οργανωμένο μπλοκ, αλλά την κατάθεση του αστυνομικού ότι συμμετείχε σε ομάδα περίπου 100 ατόμων που προέβη σε ρίψη πετρών εναντίον αστυνομικών. 

Ο ίδιος κατέθεσε ότι ήταν η δεύτερη φορά του σε διαδήλωση.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου